حرف چیست ؟ — حرف در زبان فارسی – فرادرس - مجله‌ (2023)

آخرین به‌روزرسانی:۱۲ اسفند ۱۳۹۹

زمان مطالعه:۵ دقیقه

در آموزش‌های قبلی مجله فرادرس، با برخی از مباحث دستور زبان فارسی از قبیل شبه‌جمله، نهاد و گزاره وفاعل آشنا شدیم. در این آموزش می‌خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که حرف چیست و چه انواعی دارد.

فهرست مطالب این نوشته

حرف چیست؟

انواع حرف

حرف ربط

حرف اضافه

حرف صوت

حرف نشانه

معرفی فیلم آموزش فارسی پایه هشتم فرادرس

معرفی فیلم آموزش فارسی پایه نهم فرادرس

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دهم فرادرس

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه یازدهم فرادرس

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دوازدهم فرادرس

حرف چیست؟

به جمله‌های زیر دقت کنید:

  1. من و احمد دوستان قدیمی هم هستیم.
  2. احمد با اتوبوس به مدرسه آمد.
  3. گفته بودم که امروز نمی‌آیم.
  4. از اینجا تا شهر آن‌ها مسافت زیادی است.

در جملات بالا کلمه‌هایی مانند «و»، «با»، «که» و «تا» وجود دارند که خود به تنهایی معنای مستقلی ندارند. اما این کلمات با اینکه خود معنای مستقلی ندارند، حضورشان در جمله لازم است. به چنین کلماتی «حرف» می‌گوییم.

در جمله اول، «و» دو شخص «من» و «احمد» را به هم ربط داده است. در جمله دوم نیز «با» برای بیان نسبت بین کلمات استفاده شده است. در جمله سوم «که» دو جمله را به هم ربط داده و در جمله چهارم، «از» و «تا» نسبت کلمات در جمله را مشخص کرده‌اند.

برای آشنایی با مباحث دستور زبان فارسی دبیرستان، پیشنهاد می‌کنیم به مجموعه آموزش‌های دروس دبیرستان و پیش دانشگاهی فرادرس مراجعه کنید که لینک آن در ادامه آورده شده است.

  • برای مشاهده مجموعه آموزش‌های دروس دبیرستان و پیش دانشگاهی+ اینجا کلیک کنید.

انواع حرف

حروف به چند دسته تقسیم می‌شوند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

حرف ربط

حروف ربط دسته‌‌ای از حروف هستند که دو کلمه، دو بخش از یک جمله و یا دو جمله مستقل را به هم ربط می‌دهند. در جملات زیر حرف ربط به کار رفته است:

  1. احمد و محمود برادر هستند.
  2. آمدم که تو را ببینم.
  3. زحمت بکش تا موفق شوی.
  4. امروز نمی‌آیم، زیرا که حالم خوش نیست.
  5. همین که تو بیایی، می‌رویم.

در جمله اول، «احمد» و «محمود» هر دو نقش مسندالیه جمله را دارند. این «و» که دو کلمه هم‌نقش را به هم ربط می‌دهد، «حرف ربط همپایه‌ساز» نامیده می‌شود.

اما در جمله دوم، حرف ربط «که»، «آمدم» را به جمله «تو را ببینیم» وابسته کرده است. به همین دلیل، این تنوع حرف ربط را حرف ربط وابسته‌ساز می‌نامیم. در جمله سوم نیز، «تا» «حرف ربط وابسته‌ساز» است.

اما نکته‌ای که در اینجا دانستنش خالی از لطف نیست، این است که حروف ربط از نظر ساختمان به دو دسته حروف ربط ساده و حروف ربط مرکب دسته‌بندی می‌شوند. حروف ربط ساده، مانند اگر، اما، تا، زیرا، نه، نیز، و… از یک تکواژ و حروف ربط مرکب از قبیل همین که، زیرا که، همان‌طور که و… از بیش از یک تکواژ ساخته شده‌اند. حروف ربط مرکب، گاهی علاوه بر اینکه نقش حرف ربط بودن خود را ایفا می‌کنند، نقش قیدی نیز در جمله دارند. مثلاً در جمله پنجم بالا، «همین‌ که» قیدی برای بیان زمان است.

حرف چیست ؟ — حرف در زبان فارسی – فرادرس - مجله‌ (1)

حرف اضافه

حروف اضافه خود معنای مستقلی ندارند و کلمه یا عبارتی را به یکی از اجزای جمله ربط می‌دهند. به عبارت دیگر، اسم یا ضمیر را در نقش متمم اسم، صفت یا فعل قرار می‌دهند.

  1. مردی از آنان برخاست.
  2. مداد را با دفتر خریدم.

در دو جمله بالا، پس از حرف‌های «از» و «با»، متمم اسم آمده است.

حرف اضافه گاهی برای بیان برتری اسمی نسبت به اسم دیگر به کار می‌رود:

  1. احمد بزرگ‌تر از محمود است.
  2. تهران از شیراز آلوده‌تر است.

در این حالت، متمم صفت برتر است.

حرف اضافه اغلب برای تشکیل متمم فعل به کار می‌رود و در این مورد، مانند قید مکان، زمان، مقدار، چگونگی و… عمل می‌کند. چند مثال از این موارد در زیر بیان شده است.

مکان:

  1. احمد پس از محمود از خانه خارج شد.
  2. در انتهای سفرمان از ایتالیا به سوئیس رفتیم.

زمان:

  1. او در یک دقیقه همه مسیر را پیمود.
  2. از فردا باران می‌آید.

چگونگی:

  1. احمد به سرعت به خانه بازگشت.
  2. او به آرامی مرا صدا زد.

وسیله:

  1. احمد با بیل زمین را کند.
  2. او با اتوبوس نزد ما آمد.

مقدار:

  1. همین‌ها را امروز به ۱۰ میلیون نمی‌توانی بخری.
  2. ماشینش را به ۱۰۰ میلیون تومان فروخت.

حرف صوت

دسته دیگری از حروف وجود دارند که به آن‌ها صوت می‌گوییم. اصوات برای بیان احساسات و عواطفی مانند شادی، تأسف، درد، ندا و… به کار می‌روند، مثلاً آه، افسوس، به‌به، عجب، زنهار و… . چند مثال از اصوات به شرح زیر است:

  1. آه از آن رفتگان بی بازگشت!
  2. خوشا به بختِ بلندم که در کنارِ منی
  3. زنهار از این بیابان وین راه بی‌نهایت

حرف نشانه

حروف نشانه برای تعیین جایگاه کلمه در جمله به کار می‌روند. مثلاً ‌در جمله «کتاب را آوردم»، کلمه «را» نشانه مفعول بودن «کتاب» است و حرف نشانه محسوب می‌شود.

در جمله «ای دوست!» کلمه «ای» نشانه منادا بودن «دوست» است. در مناداهایی مانند «خدایا»، «جانا» و… که «الف» برای ندا به پایان کلمه افزوده می‌شود، «الف» حرف نشانه است.

همچنین «کسره»‌ یا «یِ» که به نشانه ارتباط بین مضاف و مضاف الیه می‌آید، حرف نشانه است. مثلاً «کتاب ـِ من» و «خانه یِ کوچک».

«نقش‌نمای» اضافه همان کسره آخر موصوف و مضاف در ترکیب‌های وصفی و اضافی است. مثلاً کسره در «کتابِ من» و «کتابِ خواندنی».

معرفی فیلم آموزش فارسی پایه هشتم فرادرس

یکی از آموزش‌های دوره متوسطه فرادرس، فیلم آموزش فارسی پایه هشتم است که همه ۱۷ درس را پوشش می‌دهد و در ۷ ساعت و ۱۰ دقیقه تدوین شده است. در این آموزش، با آرایه های ادبی از قبیل تشبیه، واج‌آرایی، کنایه، جناس، قالب‌های شعر فارسی، ادبیات تعلیمی و… با مثال‌های متنوع آشنا می‌شوید. همچنین در بخش دانش‌های زبانی، نکات فراوانی را درباره اجزای جمله، گروه‌های اسمی و انواع وابسته‌های پیشین و پسین یاد می‌گیرید. علاوه بر این، با داستان‌هایی از زندگی شاعران و نویسندگان آشنا می‌شوید و ابیات و اصطلاحات مهم شعرها را به سادگی فرا می‌گیرید.

  • برای مشاهده فیلم آموزش فارسی پایه هشتم + اینجا کلیک کنید.

معرفی فیلم آموزش فارسی پایه نهم فرادرس

این آموزش در ۶ درس تدوین شده و مدت زمان آن ۸ ساعت و ۲۳ دقیقه است. در این آموزش سعی شده که کتاب فارسی پایه نهم را از سه دیدگاه واژه‌شناسی، آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی بررسی شود. یکی از ویژگی‌های این آموزش، این است که با سطحی ساده آغاز شده و به مرور، سطح آن پیشرفته می‌شود، به گونه‌ای که دانش‌آموز با همراهی درس به آسانی می‌تواند با واژه‌شناسی، آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی ارتباط برقرار کرده و مفاهیم آن‌ها را درک کند.

  • برای مشاهده فیلم آموزش فارسی پایه نهم + اینجا کلیک کنید.

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دهم فرادرس

آموزش ادبیات فارسی پایه دهم همه ۱۸ درس کتاب ادبیات فارسی پایه دهم را پوشش می‌دهد و در ۴ ساعت و ۴۲ دقیقه تدوین شده است. در این آموزش، سعی شده تمام کتاب به صورت دقیق ارائه شود تا دانش‌آموز به درک کاملی از درسنامهها، آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی برسد. علاوه بر این، در مواردی که لازم بوده، نکات مهم نیز بیان شده است.

  • برای مشاهده فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دهم + اینجا کلیک کنید.

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه یازدهم فرادرس

آموزش ادبیات فارسی پایه دهم، در ۱۸ درس منطبق بر کتاب درسی تدوین شده است. مدت این آموزش ۷ ساعت و ۵۰ دقیقه بوده و در آن، از ابتدا تا انتها، به طور کامل و دقیق درسنامه‌ها، آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی آموزش داده شده است. در این آموزش، با بررسی بررسی خط به خط کتاب ادبیات فارسی یازدهم، نیازهای دانش‌آموزان برای امتحانات برطرف شده و داوطلبان کنکور سراسری نیز می‌توانند نکات مفیدی را از آن بیاموزند.

  • برای مشاهده فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه یازدهم+ اینجا کلیک کنید.

معرفی فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دوازدهم فرادرس

آموزش ادبیات فارسی پایه دوازدهم در ۱۸ درس تدوین شده که مجموع آن‌ها ۳ ساعت و ۵۲ دقیقه است. آموزش ادبیات فارسی پایه دوازدهم در ادامه آموزش‌های ادبیات پایه دهم و یازدهم و به منظور تقویت مهارت‌های زبانی دانش‌آموزان ارائه شده است. در این آموزش، تمام کتاب درسی از ابتدا آموزش داده شده تا دانش‌آموزان به خوبی درسنامه‌ها، آرایه های ادبی و دستور زبان فارسی را فرا گیرند. علاوه بر این، به نکات مهم برای امتحان نهایی، امتحانات ترم و آزمون سراسری اشاره شده است.

  • برای مشاهده فیلم آموزش ادبیات فارسی پایه دوازدهم+ اینجا کلیک کنید.

حرف چیست ؟ — حرف در زبان فارسی – فرادرس - مجله‌ (7)

سید سراج حمیدی

سید سراج حمیدی دانش‌آموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزش‌های مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را می‌نویسد.

دیگر نوشته‌های سید سراج حمیدی

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 03/08/2023

Views: 6172

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.